Przypomnij hasło

* - pole obowiązkowe

Logowanie i Rejestracja

Ogień pod kontrolą, czyli skuteczne sposoby na bezpieczną kuchnię Wróć do listy

02-02-2012

Kategorie artykułu:

źródło:http://www.4safe.pl/artykuly/4/ogien_pod_kontrola_czyli_skuteczne_sposoby_na_bezpieczna_kuchnie

więcej informacji z kategorii "Kontrola Dostępu" na stronie: http://www.4safe.pl

 

 

Ogień pod kontrolą, czyli skuteczne sposoby na bezpieczną kuchnię

2011-07-14
 
W intelekositeu, według statystyk, najczęściej dochodzi do pożaru w kuchni. Obecność urządzeń elektrycznych i gazowych oraz używanie otwartego płomienia, powoduje bowiem, iż ryzyko zaprószenia ognia jest znacznie wyższe niż w innych pomieszczeniach.
 
Jak uniknąć największych zagrożeń oraz sprawić, by kuchnia była bezpieczna i przyjazna w użytkowaniu radzi specjalista z firmy D+H.
 
 
Jak uniknąć najgorszego?
 
Lepiej zapobiegać pożarom niż je gasić - te słowa każdy powinien wziąć sobie do serca. Aby zminimalizować ryzyko niekontrolowanego rozprzestrzenienia się ognia i w konsekwencji uniknąć prawdziwej tragedii, wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Szczególną uwagę należy zwrócić na urządzenia znajdujące się w naszej kuchni. Przede wszystkim warto właściwie rozplanować ich położenie. Kuchenki, piekarniki, tostery czy frytkownice nie powinny znajdować się w pobliżu innych urządzeń elektrycznych, kabli, butli gazowych oraz ujścia wody.
 
Co więcej, aby zminimalizować ryzyko zaprószenia ognia, przedmioty codziennego użytku, które mogą okazać się łatwopalne, również muszą znajdować się w odpowiedniej odległości od źródła ciepła, np. położenie zapalniczki w pobliżu zapalonej świeczki może spowodować jej wybuch. Ponadto, powinniśmy raz na jakiś czas sprawdzić stan techniczny sprzętów wykorzystywanych do gotowania oraz upewnić się, że działają one prawidłowo i nie są uszkodzone. W przypadku kiedy będziemy mieli jakiekolwiek wątpliwości, należy z kolei wezwać specjalistów. Fundamentalne znaczenie ma również zadbanie o czystość sprzętów AGD. Po każdym użyciu należy dokładnie je umyć, przez co unikniemy nagromadzenia się warstwy tłuszczu, która może ulec zapaleniu. Musimy pamiętać także o tym, aby były one używane zgodnie z ich przeznaczeniem.
 
Zabronione jest na przykład wykorzystywanie kuchenek gazowych do ogrzewania pomieszczeń lub suszenia. Włączone urządzenia, podczas przygotowywania potraw, powinniśmy stale kontrolować. Zapalenie się gorącego tłuszczu, zwęglenie jedzenia, czy zgaszenie płomienia przez wykipienie wody, to bowiem najczęstsze przyczyny tragedii. Po zakończeniu sporządzania posiłku należy upewnić się, że wszystkie sprzęty zostały poprawnie wyłączone. Nie zapominajmy także o tym, by nie zostawiać w kuchni bez opieki małych dzieci czy zwierząt. Chwila nieuwagi może kosztować nie tylko ich zdrowie, ale także życie.